Търсене

За връзка

Трети "е" клас

nelly_stancheva@yahoo.com

1 ноември - Ден на народните будители

01.11.2014 10:58

    На днешния ден 1 ноември ние отдаваме заслужена почит към всички онези, благодарение на които българската нация е запазил вярата си в духовните ценности, в морала и доброто, благодарение на които предците ни са оцелели в най-тежките за нацията ни години - народните будители.
С вярата във възвишения идеал и поставянето на духовното пред материалното българинът се запознава още с делото на св. Иван Рилски Чудотворец. После Кирил и Методий ни дават азбуката, а делото на техните ученици е неоценимо като стойност за бъдещите поколения.
    Векове по-късно на нуждата от просвещение през 1762 година отговаря Паисий Хилендарски, чиято "История славяноболгарская" е своеобразен призив към българите за национално осъзнаване.
След още 54 години и Софроний Врачански пръв отпечатва книга в България - известният му "Неделник". Този велик народен будител пръв осъзнава, че само образованият народ може напълно да прозре истинската си сила в борбата за свобода и независимост.
    Делото му е продължено от велики революционери като Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски, които освен да проповядват за национално осъзнаване и за висок патриотичен морал, те разтърсват из основи изпадналото в летаргия българско общество, повеждайки го към решителна и непримирима битка с поробителя.
    Това са само част от познатите лица, своеобразните лидери на народните будители. Но зад тях стоят още хиляди - знайни и незнайни апостоли-просветители, които през вековете не са се уморили да показват на българския народ светлината на знанието, учението и книжовността.
    Празникът се отбелязва у нас от 1923 година, а след като бива отменен, традицията се възобновява през 1992 година.

Честит празник!
 

Nelly Stancheva's